Ζήσε πολύ & καλά σε 4 βήματα

H καθημερινή ‘’to do list’’ μας μπορεί να περιλαμβάνει δεκάδες πράγματα, όπως το να πάμε τα ρούχα στο καθαριστήριο, να δούμε τους φίλους μας, να ολοκληρώσουμε το project που πρέπει να παραδώσουμε και πολλά ακόμη. Ξεχνάμε όμως κάτι πολύ σημαντικό! Να προσθέτουμε στη καθημερινότητα μας συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να ‘’ζήσουμε’’ περισσότερο. Η πιθανότητα να ζήσουμε περισσότερο από τους προγόνους μας αυξάνεται σε κάθε γενιά. Οι εξελίξεις στους τομείς της προληπτικής ιατρικής συμβάλλουν κατά πολύ στην επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού προσδόκιμου ζωής. Υπάρχουν 4 βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να μεγιστοποιήσουμε την ποιότητα & την ποσότητα της ζωής μας.

Μάθε την ‘’αρτηριακή σου ηλικία’’

Πάνω από 400 χρόνια πριν, ο κορυφαίος Άγγλος γιατρός, Thomas Sydenham, έγραψε ότι «είμαστε τόσο μεγάλοι όσο οι αρτηρίες μας». 4 αιώνες μετά  έχει αποδειχθεί σωστός. Η κύρια αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο είναι η Αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση είναι ένας «σιωπηλός εχθρός» αφού δεν παρουσιάζει άμεσα συμπτώματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η αρτηρία έχει ήδη στενέψει υπερβολικά ή έχει δημιουργηθεί θρόμβος. Η εμφάνιση της σχετίζεται κυρίως με την κακή διατροφή (ζωικά λίπη, αυξημένα τριγλυκερίδια), την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή και το κάπνισμα. Ελέγχοντας την ‘’αρτηριακή σου ηλικία’’ (η διάγνωση της αθηροσκλήρωσης γίνεται με υπερηχογράφημα, αρτηριογραφία, μαγνητική και αξονική αγγειογραφία) αξιολογούνται έγκαιρα οι κίνδυνοι της ‘’καρδιακής γήρανσης’. Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας και ένα πλάνο υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί όχι μόνο να σταματήσει αλλά και να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης.

2. Αυξήστε την αναλογία Φ προς Ζ (= Φυτικό προς ζωικό)

Η σημαντικότερα απόφαση που θα πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά (πέραν του να απέχουμε από το κάπνισμα) είναι να επιλέγουμε στη διατροφή μας μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών τροφών από ζωικών. Πώς το γνωρίζουμε αυτό; Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, ζουν άνθρωποι με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη. Η παραδοσιακή διατροφή τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε φυτικές τροφές,  όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια με μεγάλη προτίμηση για τις γλυκοπατάτες. Οι θερμίδες από λίπος και πρωτεΐνες φτάνουν στο 15% της συνολικής διατροφής με το υπόλοιπο 85% να αποτελείται από  υδατάνθρακες. Οι Okinawans έχουν μειωμένα ποσοστά καρδιακών παθήσεων κατά 80% σε σχέση με τους Αμερικανούς, ενώ  τα ποσοστά καρκίνου του μαστού και του προστάτη είναι κατά 75% χαμηλότερα.

3. Κάντε ένα διάλειμμα από το φαγητό

Το να ορίσουμε  «ημέρα νηστεία» στη ‘’to do list’’ μας,  μπορεί να φαίνεται περίεργο εφόσον έχετε επικεντρωθεί στην αύξηση της αναλογίας Φ προς Ζ (= Φυτικό προς ζωικό), αλλά τα αποτελέσματα των  τελευταίων επιστημονικώς μελετών έχουν δείξει ότι η μείωση των θερμίδων, τουλάχιστον για μερικές συνεχόμενες ημέρες, είναι η καλύτερη βάση για όλες τις τρέχουσες στρατηγικές αντιγήρανσης. Υπάρχει πολλή παρανόηση σχετικά με το τι σημαίνει «νηστεία». Ο κοινός ορισμός της νηστείας είναι η αποχή από όλα ή κάποια είδη τροφών ή ποτών. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η πραγματική νηστεία συμβαίνει περίπου 48 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα.

Η νηστεία προκαλεί προστατευτικές αντιδράσεις και όταν γίνεται  για μερικές συνεχόμενες  μέρες ενεργοποιεί πραγματικά το σώμα να μειώσει τη φλεγμονή και να αφαιρέσει και να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα και δυσλειτουργικά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αυτοφαγία και απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική το 2016. Ένας τρόπος για να απολαύσετε κάποια οφέλη για τη μακροζωία είναι να χρησιμοποιείτε καθημερινά περιορισμένη σίτιση. Το πλάνο είναι να μην τρώτε 12-14 ώρες κάθε μέρα για να επιτρέψετε στο σώμα να επισκευάσει και να αναζωογονηθεί από το στρες της ημέρας.

Silly scared young timid glamour redhead girl feeling scared waking up night strange frightening noise, hugging pillow, peeking with horrified eyes, wearing sleepwear and sleep mask, blue background.

4. Το καλύτερο χάπι αντιγήρανσης είναι το μαξιλάρι σας

Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές μελέτες μας δείχνουν ότι το να κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων. Η ποσότητα ύπνου δεν είναι ο μόνος παράγοντας για τη μεγιστοποίηση της υγείας σας. Η ποιότητα του ύπνου είναι επίσης σημαντική. Το ξύπνημα ξανά και ξανά ή το ροχαλητό και η διακοπή της αναπνοής, γνωστά ως άπνοια ύπνου, είναι σημαντικοί παράγοντες που καταπολεμούν τη βέλτιστη υγεία. Αν και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις κακής διάρκειας και ποιότητας ύπνου λόγω άπνοιας ύπνου, η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας της άπνοιας ύπνου δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Ο έλεγχος της άπνοιας στον ύπνο στο σπίτι στην άνεση του κρεβατιού σας είναι πλέον ρουτίνα και κάτι που πρέπει να ακολουθήσετε εάν ο ύπνος σας δεν είναι καλός. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο τους, διασφαλίζοντας ότι το δωμάτιο είναι ήσυχο, δροσερό και σκοτεινό, φορώντας γυαλιά μπλοκαρίσματος μπλε φωτός ενώ χρησιμοποιούν λαμπτήρες ή ηλεκτρονικά για μια ώρα πριν από το κρεβάτι και έχοντας φυσικά βοηθήματα ύπνου όπως μαγνήσιο και μελατονίνη. Προσθέστε στο πρόγραμμα σας τον ποιοτικό ύπνο.