Wabi Sabi: Κομψή, λιτή, απλή ομορφιά της φύσης που αποκτάται με το πέρασμα του χρόνου

Στην ιαπωνική παράδοση, το Wabi Sabi είναι η κοσμοθεωρία, ίσως με καταβολές στη βουδιστική θεωρία, που έχει ως επίκεντρο την αποδοχή της ατελούς, παροδικής και ελλιπούς ομορφιάς, που είναι στοιχείο της ίδιας της ζωής.

Τι σημαίνει;

Το νόημα αυτών των δύο λέξεων, μέσα στα βάθη των αιώνων, έχει αλλάξει από το αρχικό ακόμη και στη γλώσσα προέλευσής τους. Το Wabi είναι η λέξη που αναφέρεται στην κομψή, λιτή, απλή ομορφιά της φύσης, ενώ το Sabi στην ομορφιά που αποκτάται με το πέρασμα του χρόνου. Τώρα αυτές οι δυο λέξεις, σε μια τέλεια εννοιολογική ένωση, υιοθετούνται από τον κόσμο του ντιζάιν, μπαίνουν στο λεξιλόγιό του, και εκπροσωπούν τη νέα σχεδιαστική τάση που αφορά στη δημιουργία χειροποίητων επίπλων από φυσικά υλικά, τα οποία καταρρίπτουν τον μύθο της τελειότητας.

Photo credits

«Όχι» στην… τελειότητα

Τα πάντα στην πλάση γερνούν και φθείρονται, αλλά, παράλληλα, αποκτούν μια ιστορία που γοητεύει μέσα στον κύκλο της ζωής. Τα υλικά που επιλέγονται ως πρώτες ύλες για την κατασκευή αυτών των επίπλων, φέρουν ως ατού το φυσικό τους «ελάττωμα» που γίνεται αναπόσπαστο μέρος του τελικού αποτελέσματος, της επιθυμητής ατελούς ομορφιάς.

Όλα τα έπιπλα προέρχονται από φυσικό ξύλο, οργανικά υλικά, όπως το βαμβάκι, το χαρτί, την πέτρα, το μαλλί, το λινό, το μπαμπού και τον πηλό, με βασικό γνώμονα, όμως, την ατέλεια.

Οι ρόζοι του ξύλου, το άσχημο σχήμα μιας πέτρας και το μη καλοφινιρισμένο βαμβάκι ή λινό είναι η «τελειότητα» που θα κάνει αυτές τις δημιουργίες μοναδικές, μη αντιγράψιμες και ανεπανάληπτες.

Το κάθε κομμάτι που υπακούει στον όρο Wabi Sabi, είναι ασύμμετρο, φυσικά ατελές και σε ακανόνιστα σχήματα, ώστε να επιτυγχάνεται ο αρχικός στόχος αυτής της υπέροχης τάσης που δεν είναι άλλος από τη μελαγχολική παραδοχή της φθοράς του χρόνου.

Σχήματα απλά, χρώματα εντελώς ουδέτερα (το γκρι της πέτρας, το χρώμα της σκουριάς, οι πιο παλ αποχρώσεις της φύσης) και μαλακά υλικά συνθέτουν όλο το κόνσεπτ των Wabi Sabi επίπλων που υποτάσσονται στη φυσική μετάλλαξη, αλλά αντέχουν μέσα από την αυθεντικότητά τους.

Photo credits

 

Αίσθηση ερασιτεχνισμού

Θυμίζουν έντονα τη σχολαστική μεν τεχνική των ξυλουργών που δεν φτάνει όμως την τελειότητα της εργοστασιακής παραγωγής, αλλά προσφέρει τη νοσταλγία και την υψηλή ποιότητα των χειροποίητων επίπλων.

Σχεδιαστικά αποτελούν ένα μοναδικό στιλ διακόσμησης που απέχει από τις γυαλιστερές, κομψές και πολυτελείς προτάσεις που αντικρίζουμε σ’ ένα σαλόνι επίπλων.

Είναι γραμμικά, ασύμμετρα και από μασίφ ξύλο, στη φιλοσοφία μιας μικρής κλίμακας παραγωγής, που χαίρεται κάποιος να τα αποκτήσει, γιατί ξέρει εξαρχής πόσο ιδιαίτερα και μοναδικά είναι.

Μια exclusive σειρά, χωρίς την έπαρση της Fake αποκλειστικότητας που συναντάμε συχνά στα σπίτια «βιτρίνα».

Η κάθε γρατζουνιά, το κάθε χτύπημα είναι το σημάδι του χρόνου που αφήνει αμείλικτα σ’ ό,τι αγγίζει, χαρίζοντάς του, παράλληλα, τη γοητεία της παλαίωσης. Λέμε «ναι», λοιπόν, στα Wabi Sabi σπίτια που καταρρίπτουν το στημένο στιλ, αντικείμενο του φωτογραφικού φακού, και που αποδέχονται το κάθε «ελάττωμα» στην επίπλωση και στα καθημερινά αντικείμενα ως ένδειξη αυθεντικότητας και μοναδικότητας της ουσιαστικής ομορφιάς, μακριά από οτιδήποτε δήθεν. Εξάλλου, όπου υπάρχει η τελειότητα, δεν υπάρχουν ιστορίες για να διηγηθείς.

Αυτή τη νέα τάση, με την τόσο υπέροχα ταπεινή φιλοσοφία, την γνωρίσαμε και την ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά στο Μιλάνο, στην έκθεση του Salone del mobile 2018, που μας μάγεψε για μια ακόμα φορά με το μεγαλείο της έμπνευσης των συμμετεχόντων.

«Ατέλειες» παντού

Το στιλ Wabi Sabi, πέρα από τα έπιπλα, εξαπλώνεται στα «κακοφτιαγμένα» χειροποίητα κεραμικά σερβίτσια, τα τσαλακωμένα λινά σεντόνια και τα ακατέργαστα αντικείμενα από μπαμπού ή ξύλο.

Πηγή