
Θεοδώρα Γ. Καλογεράκου
Διατροφολόγος
Η Θεοδώρα Καλογεράκου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη με σειρά επιτυχίας τέταρτη (20/7/1998). Είναι αριστούχος διπλωματούχος (βαθμός 10,00 – Άριστα) της ειδικότητας «Θεραπευτική Γυμναστική – Ειδική Φυσική Αγωγή» (20/7/1998). Στην ειδικότητα «Θεραπευτική Γυμναστική» εκπαιδεύτηκε στον καταρτισμό και εφαρμογή προγραμμάτων ψυχοκινητικής αγωγής, ορθοσωμικής, φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας για βελτίωση και αποκατάσταση της κινητικής μειονεξίας, καθώς και συστηματικής γύμνασης για πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση συστηματικών οργανικών παθήσεων. Επίσης, στην κλινική εκτίμηση ατόμων με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, του αναπνευστικού συστήματος, των νεφρών, του μεταβολισμού, με παχυσαρκία και στην επίδειξη αναίμακτων διαγνωστικών μεθόδων για την εργαστηριακή εκτίμηση των ασθενών. Η διπλωματική της εργασία είχε τίτλο «Ο ρόλος της Άσκησης στην Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης».
Το 2001, με υποτροφία, απέκτησε μεταπτυχιακό πτυχίο στην «Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία», μετά από ολοκλήρωση του διετούς, ΔΜΠΣ των: ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ., ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ., Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών και ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην κατεύθυνση «Φυσική Δραστηριότητα για Ειδικούς Πληθυσμούς». Τα μαθήματα της ειδικότητας περιλάμβαναν, Αθλητική Ψυχολογία, Διατροφή σε Ειδικούς Πληθυσμούς, Καρδιαγγειακά Νοσήματα και Άσκηση, Μυοσκελετικές Παθήσεις και Άσκηση, Αθλητιατρική, Άσκηση κατά την Εγκυμοσύνη, Υγιεινή και Διατροφή παιδιών σχολικής ηλικίας, Προγράμματα Άσκησης σε Άτομα με Χρόνιες Παθήσεις. Το θέμα της ερευνητικής μεταπτυχιακής της διατριβής ήταν «Η επίδραση της αερόβιας γύμνασης στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια».
Στο διάστημα 2000 – 2001, έχει μετεκπαιδευτεί κατά την περίοδο των σπουδών της στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska, εντός των ορίων του προγράμματος Socrates, σε προγράμματα αποκατάστασης και εκτίμησης θρέψης σε αθλητές, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και γηριατρικούς ασθενείς στο νοσοκομείο Karolinska Sjukhuset στη Στοκχόλμη, Σουηδίας και στο νοσοκομείο Lowenstromska Sjukhuset στο Upplands Vasby, Σουηδίας. Η εργασία της είχε τίτλο «Η επίδραση της άσκησης στο μυοσκελετικό σύστημα και στο επίπεδο θρέψης σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και γηριατρικούς ασθενείς» (“The effects of exercise training on skeletal muscle and nutritional status in patients with chronic renal failure and in elderly patients”).
Tον Σεπτέμβριο του 2014 συμμετείχε με εργασία στη Βοστόνη, σε συνέδριο για τη Μεσογειακή Διατροφή και την σημασία της Eλληνικής Kουζίνας που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Harvard School of Public Health (Boston, MA), Department of Environmental Health, Environmental and Occupational Medicine and Epidemiology Program. Το Harvard School of Public Health, The Initiative for Productivity and Health Management πιστοποιεί την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της με τίτλο «Mediterranean Diet and Workplace Health».
Τον Φεβρουάριο του 2015 το πανεπιστήμιο Harvard T.H. Chan School of Public Health, Executive and Continuing Professional Education, πιστοποιεί την επιτυχή συμμετοχή της στο εκπαιδευτικό συνέδριο “Healthy Kitchens, Healthy Lives: Caring for Our Patients” , στο Culinary Institute of America at Greystone, Napa Valley, Καλιφόρνια (sponsored by the Harvard T.H. Chan School of Public Health at the Culinary Institute of America, Napa Valley California). Βεβαιώνεται ότι στόχος του συνεδρίου είναι ο τίτλος του role model – coach για έναν υγιεινό τρόπο ζωής – healthy lifestyle.
Τον Ιούνιο του 2015, δημοσιεύτηκε το Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, το οποίο δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Boston, MA), καθώς επίσης και από συντάκτες στις Δημοσιεύσεις Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard Health Publications) και αποτελεί έναν οδηγό δημιουργίας υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων. Την μετάφραση και την δημοσίευση στα ελληνικά, με όλα τα νομικά δικαιώματα είχε μια ερευνήτρια του Harvard T.H. Chan School of Public Health και η Θεοδώρα Καλογεράκου (HARVARD T.H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH-THE NUTRITION SOURCE (www.hsph.harvard.edu/nutritionsource) – HARVARD MEDICAL SCHOOL-HARVARD HEALTH PUBLICATIONS (www.health.harvard.edu): Health Plate (Πιάτο Υγιεινης Διατροφής), Maria Korre, Theodora Kalogerakou, Ιούνιος 2015).
Τον Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2015 στο Harvard T.H. Chan Scool of Public Health στη Βοστόνη, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Stefanos Kales (Επιβλέπων Καθηγητής: Stefanos N. Kales, MD, MPH, FACP, FACOEM – Professor, Harvard Medical School & Harvard TH Chan School of Public Health Director, Occupational Medicine Residency, Division Chief OEM, Cambridge Health Alliance) συνεργάστηκε ως Visiting Researcher – Επισκέπτρια Ερευνήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, Boston, Massachusetts. Ειδίκευση σε Θέματα Υγείας στο χώρο Εργασίας και της αξίας της Μεσογειακής Διατροφής στη καθημερινή ζωή των εργαζομενων με στόχο την διαφύλαξη της υγείας τους και την ποιότητα ζωής τους, με κύριο ερευνητικό θέμα την σημασία της Μεσογειακής Διατροφής στην Υγεία των εργαζομένων και την εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής στο χώρο εργασίας. Από την συνεργασία το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δημοσιεύτηκε επιστημονικό άρθρο στο Occupational Medicine Forum-JOEM, με την Θεοδώρα Καλογεράκου ως δεύτερο όνομα στη δημοσίευση. JOEM (Journal of American College of Occupational and Environmental Medicine) Vol. 58, Number 3, March 2016: «What is the Mediterranean Diet and how can it be used to promote Workplace Health». Answered by Maria Korre, Theodora Kalogerakou, Mercedes Sotos-Prieto, Stefanos N. Kales, MD, MPH, Associate Professor, Department of Environmental Health, Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα Αθλητιατρικής στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Παρακολούθηση Σεμιναρίου Αθλητιατρικής, που περιλάμβανε 15 ώρες Θεωρία και 15 ώρες Πράξη, που διοργανώθηκε στα πλαίσια του 10th European Congress on Sports Medicine στο Innsbruck – Austria), στη Διατροφή Αθλουμένων (Α.Π.Θ. Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Τομέας Ιατρικής της Ασκησης) και στα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών -Παρακολούθηση σειράς μαθημάτων που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Οστεοπόρωσης και με Πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για τα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών, μετά από επιτυχείς εξετάσεις πάνω στην ύλη πού διδάχθηκε.
Τον Νοέμβριο 2018 αναγνωρίστηκε ως Mediterranean Diet Ambassador στα πλαίσια της εκδήλωσης για τη Μεσογειακή Διατροφή, από την Mediterranean Diet Roundtable, στην Ιταλία. Η Mediterranean Diet Roundtable (MDR) – η στρογγυλή τράπεζα μεσογειακής διατροφής εδρεύει στη Βοστόνη και είναι μια εκδήλωση έμπνευσης και δικτύωσης, όπου οι επιστήμονες και οι ηγέτες της βιομηχανίας τροφίμων συζητούν τις διαιτητικές τάσεις στην Αμερική. Μέχρι στιγμής έχει προσελκύσει εκατοντάδες επαγγελματίες από όλες τις ΗΠΑ και τις μεσογειακές χώρες. (MDR – Mediterranean Diet Roundtable: Can Health be contagious? MEDITERRANEAN DIET ROUNDTABLE, November 8-11 2018, Fiera Di Roma. MDR is a format created and managed by ACCENT – public relations (www.MDRproject.com, info@MDRproject.com, ACCENT PR, LLC, 36 Kilsyth Rd, suite 3, Brookline, MA 02445 USA).
Συνεργάστηκε κατά την περίοδο των σπουδών της, με το εργαστήριο αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ ως άμισθη επιστημονική συνεργάτρια, ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτρια σε ερευνητικό πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και σε ερευνητικό πρόγραμμα της Β΄ Κλινικής – Μονάδα Καρδιακής Ανεπάρκειας και Μονάδα Μεταμοσχεύσεων στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» σε Προγράμματα Αποκατάστασης Ασθενών με Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια, κατά το έτος 2001 – 2002, με ερευνητικό πεδίο: «Η διερεύνηση των ευεργετικών επιδράσεων (τόσο κεντρικών όσο και περιφερικών) της επαυξημένης εξωτερικής αντιώθησης (EECP) σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια».
Οι ερευνητικές της εργασίες επικεντρώνονται στην επίδραση της άσκησης στο επίπεδο θρέψης και την θεραπευτική γυμναστική – αποκατάσταση στην χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, στα μεταβολικά νοσήματα των οστών, στα λιποκύτταρα, στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, σε πρωτόκολλα ορμονικής υποκατάστασης και αναγεννητικής ιατρικής, στην ποιότητα ζωής και στην ολιστική προσέγγιση της αντιγήρανσης.
Έχει πάνω από 90 εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετοχή ως κεφάλαιο σε βιβλίο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρίας (Θέματα Γεροντολογίας και Γηριατρικής-ΣΥΝΕΔΡΟΝ 2000), έχει συνεργαστεί σε βιβλία μαγειρικής, οινολογίας και ζαχαροπλαστικής και δημοσιεύσεις σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά και περιοδικά υγείας και ομορφιάς. Τον Απρίλιο του 2016 της απονεμήθηκε τιμητικός έπαινος για την προσφορά της στη διάδοση της Μεσογειακής Κουζίνας και του Γαστρονομικού Τουρισμού, από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Είχε την επιμέλεια θεμάτων υγιεινής κουζίνας σε καθημερινή εκπομπή για την μαγειρική της ΝΕΤ, από τον Ιανουάριο 2016 την επιμέλεια στήλης υγείας στον Ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στο Long Island City, New York, Hellas FM και έχει συνεργαστεί με εκπομπές σχεδόν όλων των τηλεοπτικών σταθμών σε θέματα υγιεινής μαγειρικής, Άσκησης – Αντιγήρανσης και Υγείας.
Έχει εργαστεί ως έμμισθη Επιστημονική Συνεργάτρια και Υπεύθυνη στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης Ασθενών με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, του Τμήματος Τεχνητού Νεφρού στο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών «ΥΓΕΙΑ», σύμβουλος ευεξίας – άσκησης και υγείας σε Προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού: «Άθληση για όλους-Αγωγή Υγείας», σύμβουλος αγωγής υγείας και εισηγήτρια σε σεμινάρια εκπαίδευσης σε θέματα αγωγής υγείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς, Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής σε Ειδικά Σχολεία και σε Προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, από το 1994 σε προγράμματα Θεραπευτικής Γυμναστικής σε Ιδρύματα και Κέντρα Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε ως συνεργάτης, ειδικός στη σωματική ευεξία, στην άσκηση, βελτίωσης ποιότητας ζωής και στην ολιστική προσέγγιση της αντιγήρανσης, στο υπό της επιστημονικής διεύθυνσης του Δρ. Παπαχαραλάμπους Μιχαήλ – Αντιπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρίας Πρόληψης και Αντιγήρανσης ESAAM, Πολυϊατρείο ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ, όπου εκπαιδεύτηκε σε ειδικά πρωτόκολλα αναγεννητικής ιατρικής και ορμονικής υποκατάστασης.
Από το 1998 έως 2017 έχει διδάξει την υγιεινή μαγειρική σε σχολές γαστρονομίας στην Ελλάδα, όπου το κύριο ερευνητικό της ενδιαφέρον είναι η σημασία της Διατροφής ως παράγοντας Πολιτισμού και Υγείας και η διάδοση του Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού ως παράγοντας τουρισμού (Για 3 συνεχόμενες χρονιές έχει διοργανώσει σεμινάρια με θέμα «Αρχαία Ελληνική Διατροφή», «Η δίαιτα στον Ιπποκράτη», «Θρησκευτικές Κουζίνες»). Έχει εργαστεί ως Συντονίστρια Μαθήματος-Καθηγήτρια του μαθήματος «Flavor Theory and Practice – Γευσιγνωσία Θεωρία και Πρακτική», προπτυχιακό μάθημα για την απόκτηση BA Culinary Arts-BA Culinary Arts and Food Service Development-BA Culinary Arts, Baking and Patisserie, του Πανεπιστημίου Queen Margaret University, Edinburgh (School of Arts, Social Science and Management-Division of Business, Enterprise and Management) και το AMC Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Αθήνα-Πειραιά κατά το έτος 2016 έως 2017, επίσης ως Module Leader in MSc applied Sport & Exercise Nutrition by Oxford Brookes University (MC College), καθώς και Επιστημονικός Σύμβουλος και Συνεργάτης της CWC PRO (Cooking workshop consulting)-Professional Culinary Studies.
Για 2 συνεχόμενες χρονιές, τον Ιούνιο 2018 και Ιούνιο 2019 (The University of Maryland, Βaltimore, USA – Department of Nutrition and Food Science – Mediterranean Diet and Culture: Health Implications), έχει κάνει διάλεξη στους φοιτητές του τμήματος με θέμα: «The Cultural Structuring of Mealtime Socialization: From Ancient Greek Cuisine to today’s Greek Cuisine».