Συμβουλές για Υγιές Μυαλό - Πρωινή Ρουτίναι

Κορυφαίοι Νευροεπιστήμονες μας δίνουν συμβουλές για την υγεία του μυαλού μας

Συμβουλές για καθαρό και υγιές μυαλό 

Η σύγχρονη εποχή που ζούμε απαιτεί από εμάς να είμαστε σχεδόν κάθε ημέρα σε συνεχή εγρήγορση. Ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς έχει αναλάβει πολλαπλούς ρόλους και προσπαθεί να ανταπεξέλθει. Κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα κουραστικό και ψυχοφθόρο. Όταν όμως η ημέρα ξεκινά σωστά τότε το μυαλό είναι καθαρό και όλες οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ολοκληρώνονται αβίαστα. 

Οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συγκεντρωμένοι σε πολλαπλές ασχολίες. Υπάρχουν όμως κάποιες συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν το μυαλό να έχει διαύγεια, που θα βοηθήσει στις σωστές αποφάσεις και κατ’επέκταση στη βελτίωση της καθημερινότητας μας.   

Αν καθιερώσουμε μια πρωινή ρουτίνα που βοηθά τον οργανισμό μας να λειτουργεί καλύτερα, τότε με τον καιρό θα καταλάβουμε πως μπορούμε να διατηρήσουμε το μυαλό μας καθαρό και συγκεντρωμένο με μεγάλη ευκολία.  

Κάποια στιγμή μια έρευνα και μια αναφορά σε δυο σπουδαίους νευροεπιστήμονες μου έδωσε το κίνητρο να ψάξω καλύτερα για το πως μπορούμε να απομακρύνουμε τις νεφελώδεις σκέψεις από το μυαλό μας. Έτσι ανακάλυψα τι ακριβώς κάνουν κάθε πρωί οι νευροεπιστήμονες Patrick K. Porter, PhD, και  η Kristen Willeumier, PhD.  

Ας δούμε τι μας προτείνουν για καθαρό μυαλό και ηρεμία στην καθημερινή μας ζωή.  

 

Ξυπνητήρι Τέλος  

Αρχικά και οι δύο ξυπνούν με ήρεμο τρόπο κάθε ημέρα της ζωής τους και αυτό προτείνουν και για όλους εμάς. 

Ο βάρβαρος τρόπος του ξυπνητηριού είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να ταράξει και τον πιο ήρεμο άνθρωπο. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σαφώς ξυπνούν με δυσκολία και μόνον ένας βροντερός ήχος θα τους κάνει να σταματήσουν τον ύπνο τους. Το σοκ όμως για το νευρικό σύστημα είναι μεγάλο, ακόμα και αν επιμένουμε να ξυπνάμε με αυτόν τον τρόπο καλό θα ήταν να επιλέξουμε έναν ήρεμο ήχο που ίσως να διαρκεί περισσότερο. 

Ξεκίνα την ημέρα σου πίνοντας καθαρό, δροσερό νερό αντί και καφέ. 

Η Dr. Willeumier ξεκινά την ημέρα της πίνοντας 2 ποτήρια νερό, το πρώτο σκέτο και στο δεύτερο προσθέτει λεμόνι. Τονίζει πως η νύχτα είναι η μεγαλύτερη διάρκεια του 24ωρου που μένουμε χωρίς υγρά και αυτό είναι κάτι που προκαλεί στον οργανισμό μας ελαφρά αφυδάτωση. 

Ο Patrick KPorterPhD ξεκινά την ημέρα του με νερό και μετά αρχίζει την όποια δραστηριότητα. Πίνει καθημερινά το πρωί 3 ποτήρια νερό.  

Η αφυδάτωση όπως έχουν δείξει έρευνες προκαλεί την αυξημένη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου. Πολλές φορές προκαλεί πονοκέφαλο και κακή διάθεση.  

Δεν τρώμε πρωινό αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. 

Κανείς από τους δυο επιστήμονες δεν τρώει πρωινό αμέσως μόλις ξυπνήσει.  

Όταν επιλέγουν φαγητό για το πρωινό τους το κάνουν με τρόπο σοφό. Δηλαδή επιλέγουν τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, το οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλο. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο μας βοηθούν στην απελευθέρωση ορμονών και ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση και τη γνωστική μας ικανότητα. Για αυτούς τους λόγους το πρωινό μας πρέπει να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε αγνές θρεπτικές τροφές που ευεργετούν ολόκληρο τον οργανισμό μας.  

Πρωινός περίπατος και άσκηση.   

Ένας πρωινός περίπατος είναι σίγουρα ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλές φορές ένα κατοικίδιο είναι αυτό που θα μας ωθήσει να καθιερώσουμε την πρωινή βόλτα με τα πόδια. Αν μπορούμε να υιοθετήσουμε και ένα πρόγραμμα πρωινής γυμναστικής τότε σίγουρα θα δούμε πως το μυαλό και ολόκληρο το σώμα μας θα πλημμυρίσει από θετική ενέργεια.  

Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στο να απελευθερωθούν πρωτεΐνες και ορμόνες ευεργετικές για την άψογη λειτουργία του εγκεφάλου μας.  

Σίγουρα ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές συνήθειες και διαφορετικές ανάγκες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πραγματικά μας ωφελεί και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας δραστηριότητες και γευστικές απολαύσεις που μακροχρόνια θα μας ωφελήσουν.  

   

  

Tags: