Skin Sins

Το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο όργανο του σώματος είναι το δέρμα σας. 

Το δέρμα σας είναι το προστατευτικό φράγμα για του σώματος σας, και δέχεται μεγάλη φθορά από εξωτερικά στοιχεία.

 Υπέρ εκτεθείτε

Τα τελευταία χρόνια ήταν της μόδας η υπέρ έκθεση στον ήλιο και το μαύρισμα, αλλά τώρα ξέρουμε καλύτερα.

Αποφύγετε τον ήλιο και θα γλυτώσετε πολλές ζημίες.

Αμελώντας τα αντηλιακά
Μην αμελείτε το αντηλιακό. Χρειαζόμαστε περίπου περίπου το μέγεθος ενός σφηνοπότηρου με SPF 30 ή υψηλότερο αντηλιακό για να μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. 

Ακόμα και όταν έχει συννεφιά οι ακτίνες του ήλιου UV (υπεριώδες) μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας.

Εφαρμόστε αντηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο (μην περιμένετε έως ότου είστε ήδη στην παραλία ή στην πισίνα για να ξεκινήσετε την εφαρμογή! – Η ζημιά έχει ήδη ξεκινήσει στο απροστάτευτο δέρμα σας), και επαναλάβετε κάθε 2 ώρες ή μετά το κολύμπι.

Solarium no more

Το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους και το solarium, ή λαμπτήρες ηλίου – είναι εξίσου επικίνδυνοι με το μαύρισμα έξω.

Το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους εκπέμπει υψηλές δόσεις της ακτινοβολίας UV σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους του δέρματος όπως μελάνωμα (η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος), καρκίνωμα βασικών κυττάρων, και καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων.

Επίσης προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων ρυτίδες, κηλίδες ηλικίας, και αλλαγές στην υφή του δέρματος.

Το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους θεωρείται επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους νεότερους ανθρώπους  αυτούς που αρχίζουν το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους ως έφηβοι ή νεαροί ενήλικες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα.

 Το Κάπνισμα

Ο καθένας ξέρει ότι το κάπνισμα οδηγεί σε καρκίνο του πνεύμονα, εμφύσημα, καρδιακές παθήσεις, και σε εγκεφαλικά επεισόδια.

Αλλά ξέρατε ότι το κάπνισμα βλάπτει επίσης το δέρμα;

Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος, η οποία συμβάλλει στις ρυτίδες του δέρματος.

Γκρι, χλωμό και ζαρωμένο το δέρμα του προσώπου.

Το κάπνισμα επιβραδύνει επίσης την επούλωση των πληγών και αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη ψωρίασης ή επιδείνωση των συμπτωμάτων ψωρίασης.

Αν δεν καπνίζετε, μην το αρχίσετε, και αν καπνίζετε, σταματήστε το. Το δέρμα σας – και το υπόλοιπο σώμα σας θα καρπωθούν τα οφέλη.

 Το Στρες

Μην αγχώνεστε. Όταν είστε αγχωμένοι, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξεσπάτε ποίο συχνά σε δερματολογικές ασθένειες όπως η ψωρίαση και ροδόχρου ακμή μπορεί να φουντώνουν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το στρες μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο και αντιδραστικό.

Το στρες μπορεί επίσης να παρέμβει στην κατάλληλη φροντίδα του δέρματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συνθηκών του δέρματος.

Αν νιώθετε αγχωμένοι, να μην παραμελήσετε το δέρμα σας, θυμηθείτε να φοράτε αντηλιακό και θα καθαρίσει το δέρμα σας σωστά.

Δοκιμάστε τεχνικές μείωσης του στρες : να κάνετε ένα μασάζ, κοιμάστε αρκετά, να τρώτε σωστά, να ασκήστε, και να μιλήσετε με κάποιον, αν χρειάζεστε βοήθεια.

Υπερκατανάλωση Τροφής
Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. 

Η αύξηση του βάρους κάνει κάτι περισσότερο από την αύξηση της περιμέτρου σας.

Εκτείνεται το δέρμα σας.

Αν έχετε αποκτήσει πολλά κιλά το δέρμα σας θα τεντώσει, συχνά οδηγεί σε ραγάδες.

Στη συνέχεια, όταν χάνετε το βάρος, αν το δέρμα σας δεν είναι αρκετά ελαστικό για να αναπηδήσει πίσω θα μπορούσε να μείνει πλαδαρό, που μπορεί να διορθωθεί μόνο με την πλαστική χειρουργική.

Σε άτομα που είναι παχύσαρκα, oi μολύνσεις του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν στις πτυχώσεις του δέρματος, και την επούλωση των τραυμάτων μπορεί να είναι πιο αργή.

Φάτε μια ισορροπημένη διατροφή και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος για μία υγιή επιδερμίδα.

Κοιμηθείτε καλά

Μην αμελείτε τον ύπνο σας.

Αυτό λέγεται “ύπνος ομορφιάς” για έναν λόγο! Το δέρμα αναζωογονείτε ενώ κοιμόμαστε, και το δέρμα μας κάνει ένα διάλειμμα από το άγχος του περιβάλλοντος μας, συμπεριλαμβανομένων και η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση, καθώς και οι υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν δεν έχουμε κλείσει αρκετά τα μάτια μπορεί να έχουμε σακούλες κάτω από τα μάτια μας και θαμπό και άτονο δέρμα.

Μπορούμε ακόμη και να χρειαστεί περισσότερο χρόνο να επανέλθει από τους στρεσογόνους παράγοντες του δέρματος, όπως εγκαύματα από τον ήλιο.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστά στους ενήλικες επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Αγνοώντας τα σημάδια

Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του δέρματος.

Μία κρεατοελιά μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι προειδοποίησης του μελανώματος, η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το Ίδρυμα κατά του Καρκίνου προτείνει εξέταση του δέρματος σας από το κεφάλι μέχρι τα νύχια μία φορά το μήνα.

Γνωρίστε το δέρμα σας. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι κρεατοελιές μας και πώς μοιάζουν.

Αν εντοπίσετε μία κρεατοελιά, χρησιμοποιήστε τα  ABCDEs του Ιδρύματος κατά του Καρκίνου: ελέγξτε την ασυμμετρία, τα άνισα όρια, διαφορετικό χρώμα, μεγαλύτερης διαμέτρου, και εξελισσόμενη μέγεθος, το σχήμα , το χρώμα.

Εάν βρείτε κάτι που σας απασχολεί, ή έχετε ένα προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, δείτε έναν δερματολόγο.