Πως συνδέονται σώμα & συναισθήματα;

Wellbeing και συναισθήματα!

Πως συνδέεται το σώμα μας και τα συναισθήματα μας;
Το σώμα μας ακούει τα συναισθήματα μας συνεχώς, καθώς σώμα και νους συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Ένα θετικό ή αρνητικό συναίσθημα έχει επακόλουθες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας, ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο. Όταν περνάς μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση, το σώμα όχι μόνο αντιδρά ανάλογα με αυτό που νιώθεις, αλλά εμφανίζει και προς τα έξω αντίστοιχα σημάδια για να περάσει αυτό το μήνυμα στον περίγυρο σου.

Δεν είμαστε θύματα των συναισθημάτων μας. Μπορούμε να μάθουμε να ρυθμίζουμε την συναισθηματική θύελλα που ξεσηκώνεται μέσα μας.

Ποιες είναι λοιπόν οι περιοχές του σώματος που συνδέονται με τα συναισθήματα μας;

Ο λαιμός

Ο λαιμός είναι υπεύθυνος για πράγματα, εκεί βρίσκονται οι φωνητικές χορδές, χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την επικοινωνία μας και αποτελεί το ανώτερο μέρος του πεπτικού μας συστήματος. Αρκετές φορές υπάρχουν άνθρωποι που παραπονιούνται για δυσκολία στον λαιμό, παραδείγματος χάριν, ότι δεν μπορούν να καταπιούν… ότι τίποτα δεν πάει κάτω. Συνήθως αυτό είναι ένας τρόπος που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να μας πει ότι δεν μπορεί άλλο να ανεχτεί μια συγκεκριμένη κατάσταση, ότι δεν μπορεί να καταπιεί ή ότι έχει ανάγκη να εκφράσει κάτι που δεν το λέει.

 

 

Τo στήθος
Το στήθος αποτελεί τη θέση της καρδιάς μας. Το βάρος στο στήθος συνήθως περιγράφεται σαν δυσκολία στην αναπνοή, που αποτελεί ένα σύμπτωμα που δυσκολεύει πολύ κόσμο. Συνήθως σχετίζεται με ένα αίσθημα αδυναμίας, ίσως αφορά μια τραυματική κατάσταση, μια δύσκολη σχέση που κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει. Εάν βιώνεις κάτι αντίστοιχο, είναι σημαντικό να εστιάσεις την προσοχή σου σε αυτό, για να αναγνωρίσεις τι συναίσθημα υπάρχει από πίσω.

 

 

 Το στομάχι
Πολλές φορές στην καθημερινότητα μας χρησιμοποιούμε την έκφραση ‘’αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορώ να τον χωνέψω με τίποτα’’. Το στομάχι είναι πολύ ευαίσθητο σε συγκεκριμένα συναισθήματα και δρα πολύ γρήγορα και έντονα στο stress, το οποίο συνδέεται και με το έλκος του στομάχου. Όταν βιώνουμε μια έντονη περίοδο λοιπόν άγχους, συχνά νιώθουμε ναυτία και στομαχόπονο. Εάν βιώνεις συχνά δυσκολίες με το στομάχι, είναι σημαντικό να εστιάσεις στο τι θα μπορούσε να σε βοηθήσει για να μειωθούν τα επίπεδα του άγχους σου.

 

 

Όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα, μπορεί να νιώσουμε ότι η μόνη μας επιλογή είναι να εκραγούμε και ότι αυτό είναι αναπόφευκτο και ταυτόχρονα μάταιο. Ωστόσο δεν είμαστε θύματα των συναισθημάτων μας. Μπορούμε να μάθουμε να ρυθμίζουμε την συναισθηματική θύελλα που ξεσηκώνεται μέσα μας.

Παρά το γεγονός ότι η πρακτική εξάσκηση μπορεί να φαίνεται δύσκολη, να θυμάστε ότι το σημείο εκκίνησης είναι μια αργή αναπνοή. Όσο περισσότερο εξασκήστε, τόσο ευκολότερη και πιο φυσική θα γίνεται αυτή η διαδικασία και τόσο τελικά καλύτερα θα νιώθετε.

Υπάρχει ακόμη ένα ακρωνύμιο, που εμένα τουλάχιστον με βοηθά, στη διαχείριση των έντονων συναισθημάτων. Τη λέξη STOPP!

S: Stop – σταματήστε ό,τι κάνετε ή λέτε αυτή τη στιγμή.

T: Take a breath – πάρτε μια βαθιά ανάσα, η οποία μπορεί να σταματήσει τη συναισθηματική κλιμάκωση και να βοηθήσει στη χαλάρωση.
Ο: Observe what’s happening – παρατηρήστε τι συμβαίνει. Ίσως να ρωτήσετε απευθείας τον εαυτό σας ‘’Τι συμβαίνει τώρα;’’ , κάτι που βοηθά στην διατήρηση απόστασης από τη συναισθηματική φόρτιση.
P: Pause & Breath – σταματήστε και πάρτε μια δεύτερη ανάσα, η οποία θα δράσει ενισχυτικά προς τη χαλάρωση.
P: Process wisely – Προχωρήστε με σύνεση.

Μόλις μειωθεί η ένταση σταματώντας, αναπνέοντας και παρατηρώντας έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποφασίσετε πως θα προχωρήσετε με έναν ορθολογικό τρόπο.

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Tags: