Πως πρέπει να φροντίζεις το δέρμα σου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Όταν σκέφτομαι τη φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση υπάρχουν 4 διαφορετικά θέματα που έχω στο μυαλό μου.

  • Ο καθαρισμός
  • Η ενυδάτωση
  • Η αντιγήρανση
  • Η προστασία

Η εμμηνόπαυση είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για τη ζωή της γυναίκας και για το δέρμα της. Γνωρίζουμε ότι τα οιστρογόνα έχουν σημαντικό ρόλο στις φυσιολογικές μας λειτουργίες. Έχουν και σημασία στην ενυδάτωση, στο πόση υγρασία κρατάει το δέρμα μας. Όταν πέφτουν τα επίπεδα τους το δέρμα γίνεται πιο ξηρό, πιο λεπτό & ευαίσθητο.

Επιπλέον τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο κολλαγόνο συνθέτουμε. Το κολλαγόνο είναι μια βασική πρωτεΐνη στο δέρμα μας που δίνει στήριξη και σφριγηλότατα. Όταν αυτό ελαττώνεται, το δέρμα αλλάζει. Το βλέπουμε πιο λεπτό, με περισσότερες ρυτίδες και χαλάρωση.

Σκεφτείτε ότι στα πρώτα 5 χρόνια από την εμμηνόπαυση, χάνουμε περίπου το 30% του κολλαγόνου του δέρματος μας. Αυτό ακούγεται ίσως τρομακτικό, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε ότι αφορά την τοπική περιποίηση στο σπίτι.

Πως πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε το δέρμα μας στην εμμηνόπαυση;

  1. Το καθαριστικό πρέπει να είναι απαλό.

Άλλωστε ξέρουμε ότι ακόμη και σε νεαρές ηλικίες τα κοινά αλκαλικά σαπούνια σε συνδυασμό με ζεστό νερό ξηραίνουν σημαντικά το δέρμα. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε καθαριστικά που δεν ξηραίνουν, χωρίς αρώματα και παράγοντες που σε άλλες δεκαετίες ίσως είναι χρήσιμοι, όπως το σαλικιλικό οξύ, το γαλακτικό οξύ ή τα οξέα φρούτων.

Μάθετε περισσότερα για τη φροντίδα του δέρματος από τη Δερματολόγο Μαρίτα Κοσμαδάκη στο παρακάτω video