Πως επηρεάζεσαι όταν βιώνεις τα συναισθήματα σου στο έπακρο

Για να σταματήσετε να είστε τόσο ευαίσθητοι, πρέπει να επιτρέπετε στα συναισθήματα να ρέουν και να μην τα κρατάτε μέσα σας. Αν δεν μπορείτε, φροντίστε να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους ώστε να απορροφάτε μόνο καλά συναισθήματα.

Κάποια πράγματα σας επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι άλλους ανθρώπους. Βιώνετε τα συναισθήματα στο έπακρο. Μερικοί άνθρωποι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι. Αυτό τους κάνει πιο ενσυναισθητικούς από τους άλλους, αλλά και πιο ευάλωτους.

Όταν είστε λυπημένοι, είστε πραγματικά λυπημένοι. Όταν είστε χαρούμενοι, είστε πραγματικά χαρούμενοι. Όσον αφορά στα συναισθήματα, δεν υπάρχει μέση οδός.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή απορροφάτε συναισθήματα που δεν ανήκουν σε σας, είστε με λίγα λόγια ένα “συναισθηματικό σφουγγάρι”, όπως αναφέρει το meygeia.gr 

Πως μπορείτε να καταλάβετε ότι είστε “συναισθηματικό σφουγγάρι”:

Αισθάνεστε διαφορετικοί: Ξέρετε ότι αντιλαμβάνεστε και βιώνετε τα συναισθήματά σας πιο έντονα.

Είναι πάντα κάτι προσωπικό: Δεν έχει σημασία τι είναι, το παίρνετε πιο προσωπικά πάντα.

Το άγχος, η ανησυχία και το συναισθηματικό βάρος είναι μέρος της ζωής σας: Δεν τα επιλέγετε, όμως επειδή απορροφάτε τα συναισθήματα των άλλων, γίνονται μέρος σας.

Είστε αυτοστοχαστικό άτομο: Η ευαισθησία σας σάς επιτρέπει να αυτοαναλύεστε και να αυτοστοχάζεστε για να γνωρίσετε τον εαυτό σας καλύτερα από κάθε άποψη.

Η ενσυναίσθησή σας είναι καλά ανεπτυγμένη: Μπορείτε εύκολα να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση των άλλων.

Η κριτική σάς επηρεάζει: Ακόμα και αν προσπαθείτε να το αποφύγετε, σας κάνει πάντα να κλαίτε.

Πως μπορείτε όμως να “ξεφύγετε” από όλη την συναισθηματική φόρτιση που προκαλείται από τους γύρω σας;

1. Η αντίληψη και η απορρόφηση δεν είναι το ίδιο πράγμα και εδώ είναι που χάνεται μερικές φορές ο έλεγχος. Ακούτε το πρόβλημα του άλλου, δεν το κάνετε όμως δικό σας.

2. Δεν έχετε εσείς την ευθύνη για τα συναισθήματα, τη θλίψη, τη λύπη, τον πόνο των άλλων…! Είναι κάτι που πρέπει να βάλετε καλά στο μυαλό σας.

3. Μάθετε να αποστασιοποιείστε από τα πιο αρνητικά συναισθήματα και να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους.

4. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο, αφήστε την αρνητικότητα να ακολουθήσει την πορεία της. Μην προσπαθείτε να την κρατήσετε μέσα σας. Απλώς αφήστε τη να φύγει…