
Ποια είναι η σχέση διατροφής & ύπνου;
Το φαγητό και ο ύπνος είναι δύο από τις πιο βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να ζήσει έως και τρεις εβδομάδες χωρίς φαγητό και ακόμη λιγότερο χωρίς νερό. Και ενώ δεν είναι σαφές για πόσο καιρό ένα άτομο μπορεί να επιβιώσει χωρίς ύπνο, τα αποτελέσματα της στέρησης ύπνου μπορούν να εμφανιστούν αμέσως. Είναι αυτονόητο, φυσικά, ότι τόσο το φαγητό όσο και ο ύπνος είναι απαραίτητα για την υγεία και την επιβίωση. Αλλά πώς ακριβώς τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους; Τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας και επηρεάζουν τη διατροφή μας τις νυχτερινές μας συνήθειες; Ας ανακαλύψουμε.
Πώς ο ύπνος επηρεάζει τη διατροφή
Όταν ξυπνάτε από μια νύχτα κακού ύπνου, μπορεί να αισθάνεστε κούραση, αδυναμία & εκνευρισμό. Αυτή η κατάσταση βιώνεται στην πραγματικότητα σε κυτταρικό επίπεδο σε αυτό που οι ερευνητές έχουν ονομάσει, «metabolic grogginess». Αυτό χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να επεξεργάζεται την ινσουλίνη – μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της ποσότητας σακχάρου στο αίμα.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει την αντίσταση του σώματος στην ινσουλίνη, η οποία ισοδυναμεί με τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για έξι μήνες. Η περίσσεια ινσουλίνης μπορεί να αυξήσει το ρυθμό αποθήκευσης λίπους στο σώμα – ακόμα και αν δεν έγιναν αλλαγές στη διατροφή σας ή στο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τείνετε να τρώτε περισσότερο όταν δεν κοιμάστε καλά. Η αυξημένη όρεξη είναι ένα από τα συμπτώματα της στέρησης ύπνου και είναι επίσης αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών. Ο Tuck εξηγεί ότι χωρίς καλό ύπνο, τα επίπεδα λεπτίνης στο σώμα μειώνονται ενώ τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται ταυτόχρονα. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που σηματοδοτεί όταν το σώμα σας είναι ικανοποιημένο από το φαγητό, ενώ η γκρελίνη διεγείρει την όρεξη. Η αλλαγή στα επίπεδα ορμονών εξηγεί γιατί τείνετε να τρώτε περισσότερο χωρίς να αισθάνεστε γεμάτοι όταν δεν κοιμάστε επαρκώς.
Επιπλέον, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Warwick διαπίστωσαν επίσης ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι ισοδύναμο της ευτυχίας. Συνδέεται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, η οποία είναι καθοριστική για τις διατροφικές επιλογές που κάνουμε. Εξετάζοντας τις διατροφικές επιλογές μας, η υπερκατανάλωση τροφής και η κατάθλιψη είναι συνήθεις συνήθειες που υιοθετούνται από άτομα με κακή ψυχική υγεία τα οποία δεν κοιμούνται αρκετά. Είναι αυτονόητο ότι το φαγητό θα έχει αναμφίβολα σημαντικό αντίκτυπο στις νυχτερινές μας συνήθειες.
Πώς η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο
Ομοίως, η τροφή που τρώμε επηρεάζει επίσης την ποιότητα του ύπνου μας. Το Sleep Review παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση των επιπτώσεων των διαφόρων θρεπτικών ουσιών στον ύπνο. Ο συγγραφέας Dr. Jose Colon επισημαίνει την πρωτεΐνη ως απαραίτητη για τη μείωση της δυσκολίας του ύπνου. Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης ή υδατανθράκων, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διαταράξει τον ύπνο μας. Όσον αφορά το λίπος, μερικές μελέτες ισχυρίζονται ότι μπορεί στην πραγματικότητα να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αϋπνίας. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ των ειδών λίπους και των ειδικών επιπτώσεών τους στον ύπνο.
Ο διαιτολόγος Whitney Catalano ισχυρίζεται επίσης ότι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Ένα παράδειγμα μικροθρεπτικού συστατικού είναι η μελατονίνη, η οποία βρίσκεται σε τρόφιμα όπως αμύγδαλα, καρύδια και ελαιόλαδο. Τα καρύδια, μαζί με τις μπανάνες, είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στον καλό ύπνο. Εάν θέλετε να κοιμηθείτε καλύτερα, σκεφτείτε να ενσωματώσετε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή και ο ύπνος σχετίζονται. Ο κακός ύπνος μεταβάλλεται με ορμόνες που είναι σημαντικές για την όρεξη και την αποθήκευση λίπους, ενώ τα θρεπτικά συστατικά μπορούν άμεσα να προκαλέσουν ή να εμποδίσουν τον ύπνο. Για ολιστική υγεία, στοχεύστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ και να βρείτε μια υγιή ισορροπία στην πρόσληψη μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών.