Κουρκουμάς για καλή μνήμη & ανεβασμένη διάθεση

Ένα συστατικό το οποίο δίνει στον κουρκουμά το ανοιχτό του χρώμα συμβάλει στην βελτίωση της μνήμης και στην καλή μας διάθεση δείχνουν νέες έρευνες.

Η κουρκουμίνη, βασικό δραστικό συστατικό που περιέχεται στον κουρκουμά, ασκεί σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης είναι πολύ πιθανόν να είναι ένας από τους λόγους  που οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας  σε χώρες όπως η Ινδία όπου καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης νόσου του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Geriatric Psychiatry η πρόσληψη κουρκουμίνης από τον κουρκουμά σε άτομα με ήπια εξασθένιση της μνήμης λόγω ηλικίας μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη τους.

Για τους σκοπούς της μελέτης αυτής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 40 ενήλικες, ηλικίας 50-90 ετών, με ήπια εξασθένιση μνήμης, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε συμπλήρωμα 90 mg κουρκουμίνης, το οποίο λάμβαναν οι εθελοντές δύο φορές την ημέρα για διάστημα 18 μηνών.

Στη δεύτερη ομάδα δόθηκε εικονικό φάρμακο για το ίδιο χρονικό διάστημα. Συνολικά, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της μνήμης και της προσοχής μεταξύ των εθελοντών που λάμβαναν κουρκουμίνη. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσληψη κουρκουμίνης βρέθηκε να συνδέεται με βελτίωση των σκορ σε τεστ μνήμης κατά 28%, μέσα σε 18 μήνες. Επιπλέον, η λήψη κουρκουμίνης συσχετίσθηκε και με ήπια βελτίωση της διάθεσης όπως αναφέρει το independent.co.uk

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη νοητική λειτουργία ατόμων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Στόχος της ομάδας είναι να πραγματοποιήσει περισσότερες μελέτες, σε μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών, ώστε να εξετάσει κατά πόσο η επίδραση της κουρκουμίνης στη μνήμη, διαφοροποιείται ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση για εμφάνιση νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων νοητικών προβλημάτων.