Η ιστορία της Μάσκας

Η ιστορία της μάσκας & πως μπήκε στην καθημερινότητα μας

Τα τελευταία δυο χρόνια μπήκαν στη ζωή μας οι μάσκες, για να μας προφυλάσσουν από τον COVID-19.

Η εικόνα ανθρώπων με μάσκα στην καθημερινή ζωή δεν ήταν συνηθισμένη ειδικά στη χώρα μας. Μόνο όσοι είχαν επισκεφθεί χώρες σαν την μακρινή Κίνα είχαν δει ανθρώπους με μάσκα στην καθημερινότητα τους. Αυτό γιατί ειδικά στην Κίνα η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι μεγάλη και ο κόσμος προσπαθούσε να προστατευθεί.

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας είχαμε συνδυάσει την μάσκα κυρίως με ιατρούς, νοσηλευτές και γενικά με όσους δούλευαν στα επαγγέλματα υγείας. Αυτό από μόνο του σαν γεγονός μας κάνει να σκεφτούμε πόσο μελετημένη και εμπεριστατωμένη είναι η συμβολή της μάσκας στην αποφυγή μετάδοσης ιών και βακτηριδίων.

Ας δούμε την ιστορία της μέσα στα χρόνια και σίγουρα θα καταλάβουμε πολλά για την χρήση της στις ημέρες της πανδημίας.

1897 | Δρ Carl Georg Friedrich Wilhelm Flügge
Για πρώτη φορά το 1897 ο διακεκριμένος επιστήμονας, βακτηριολόγος Dr Carl Georg Friedrich Wilhelm Flügge στη Γερμανία, ανέπτυξε για πρώτη φορά τη θεωρία της λοίμωξης σταγονιδίων. Όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα της θεωρίας ο γιατρός απέδειξε πως τα σταγονίδια που φεύγουν από την αναπνευστική οδό όλων των ανθρώπων είναι τρόπος μετάδοσης.

1897 | Johann Freiherr von Mikulicz-Radecki
Στην Πολωνία ένας μεγάλος επιστήμονας το 1897 είχε προτείνει στο ιατρικό προσωπικό να φοράνε μια γάζα που να καλύπτει το στόμα και την μύτη. Ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε αυτό το γεγονός, να φορεθεί για προστασία κάτι σαν την μάσκα που γνωρίζουμε σήμερα.

1898 | Δρ. W. Huebner
Μόλις ένα χρόνο μετά ακόμα ένα σπουδαίος επιστήμονας πρότεινε αυτή τη φορά να φοράει το ιατρικό προσωπικό διπλή στρώση γάζας τις ώρες εργασίας.

1905 | Δρ. Αλίκη Χάμιλτον
Ήταν η πρώτη ιατρός που κατέγραψε πως ο λοιμώδης πυρετός μπορεί να μεταδοθεί με τα σταγονίδια, μέσω της αναπνευστικής οδού. Για το λόγο αυτό πρότεινε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ιατροί που έρχονται σε επαφή με λοιμώξεις να φορούν μάσκα.
Πέρασαν βέβαια αρκετά χρόνια να πειστούν όλοι στο χώρο των νοσοκομείων και να το εφαρμόσουν καθολικά.

Όσο τα χρόνια περνούσαν, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες ανακάλυπταν και άλλες παθήσεις που θα μπορούσαν μέσω των σταγονιδίων να μεταδοθούν σε ιατρούς και νοσηλευτές. Όπως για παράδειγμα ο Δρ George H. Weaver το 1915 προειδοποίησε πως και η μετάδοση της διφθερίτιδας μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση μάσκας από διπλή γάζα.

Στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο το προσωπικό που φρόντιζε τους ασθενείς με μεταδοτικές ασθένειες φορούσε μάσκες φτιαγμένες με 3 και 4 στρώματα και η πρόληψη της μεταδοτικότητας είχε φτάσει στο 95%.
Τα χρόνια πέρναγαν και οι έρευνες για τον σωστό τύπο μάσκας ήταν πολλές.

Ύστερα από χρόνια ερευνών επιβεβαιώθηκε πως η χρήση μάσκας στο χειρουργείο είναι απολύτως αποτελεσματική για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών πληγών.

Ιατρική Μάσκα γυναίκα ιατρός
Woman Doctor with Mask

Οι δημοσιεύσεις που ακολούθησαν έγιναν κυρίως από τους εξής επιστήμονες:
1930 | Δρ George H. Weaver
1935 | Dr. Meleney
1937 | Drs. Ο D. Hart & ο J.F. Davis

Γύρω στο 1940 όταν τα αντιβιοτικά μπήκαν στη ζωή μας, η χρήση μάσκας στους χώρους τον νοσοκομείων περιορίστηκε. Ο χρόνος όμως απέδειξε πως είναι πολύ καλύτερη η πρόληψη από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Οι έρευνες που συνεχίστηκαν κατέληξαν στη μελέτη και δημιουργία μια μάσκας που είχε ειδικό φίλτρο και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική.

1961 | Dr. M.M. Musselman
Αργότερα εμφανίστηκαν και οι μάσκες μιας χρήσης τις οποίες παρουσίασε ο Dr.M.M. Musselman.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 εμφανίστηκαν οι γνωστές μάσκες N95 από την εταιρεία 3Μ. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν το υλικό αυτής της μάσκας ήταν μέσα από μια διαδικασία τήξης. Αυτές οι μάσκες χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στη βιομηχανία. Αργότερα τις φόραγαν όλοι οι υπάλληλοι της περίθαλψης ασθενών.

Η ιστορία της μάσκας
Protective face mask N 95

Στις μέρες μας για ακόμα μια φορά η σωστή χρήση μάσκας μας βοηθά στην αποφυγή μόλυνσης από την πανδημία Covid19.

Οικογένεια με μάσκα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Tags: