Η προσωπική μου εμπειρία: Η στιγμή της εμμηνόπαυσης!

Παρατήρησα για πρώτη φορά μια ορμονική δράση, όταν ήμουν περίπου 40 ετών. Ο κύκλος μου άλλαξε, είχα κάποιες έντονες συναισθηματικές εκρήξεις, ευαισθησία στο στήθος, ασαφή πόνο στο κεφάλι, συμπτώματα που μου θύμισαν αρχικά μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Ήμουν από τις πρώτες στο φιλικό μου περιβάλλον που ανέφερε την περιεμμηνόπαυση και στην αρχή ήμουν πολύ διστακτική, ντροπαλή για να μιλήσω γι’ αυτό. Οι αντιδράσεις των άλλων γυναικών ήταν περίεργες και οι περισσότερες φαινόντουσαν συγκλονισμένες, έστω και με μικρή αναφορά σε αυτό.

Δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μιλάμε άνετα! Ορισμένες γυναίκες βλέπουν ως αδυναμία το να έχουν συμπτώματα, το να ‘’ενδώσουν’’ στην εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα μου είναι σε εξέλιξη 3 χρόνια τώρα και είναι πολύ μεταβλητά. Μερικές ημέρες έλλειψη εμπιστοσύνης, άλλες μέρες ευερεθιστότητα, περίεργες νυχτερινές αυπνίες. Μερικές φορές τα συμπτώματα μου φαίνονται σαν ενέδρα, δεν είναι ποτέ όμως πολύ έντονα!

Η προσέγγιση μου
Να δουλεύω για τον εαυτό μου για να προσπαθώ να βελτιώσω τη διατροφή μου. Λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο καφέ και λιγότερο κρασί. Περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, περισσότερα λαχανικά. Να παραμένω σε φόρμα! Προσπαθώ να κινηθώ όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλάβω ασκήσεις τεντώματος και ενδυνάμωσης που να ταιριάζουν σ’ εμένα, καθώς και προγράμματα pilates ή διαλογισμού και να μειώσω το άγχος μου, όσο είναι δυνατόν. Παίρνω συμπληρώματα για τη γενική υγεία και την ισορροπία των ορμονών μου ειδικότερα.

Πλεονεκτήματα
Η περιεμμηνόπαυση μου έδωσε την ευκαιρία να κοιτάξω τη ζωή μου και τον τρόπο που ζω, καθώς ακόμη και να αλλάξω ορισμένες πτυχές. Τα συμπτώματα μου ήταν οδηγοί. Για παράδειγμα: ξέρω ότι τα περισσότερα κομμάτια ευτυχίας μου ήταν η πλήρης απασχόληση με τη δουλειά μου, που με βοήθησε να δημιουργήσω τη δεύτερη άνοιξη μου. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις έρχονται όταν έχω καταναλώσει παραπάνω κρασί το βράδυ, έτσι το έχω μειώσει. Ξυπνάω τη νύχτα όταν έχω καταναλώσει επίσης πάρα πολύ καφέ πολύ αργά το βράδυ. Μου αρέσει να τσιμπολογάω κάποια λιπαρά τυριά όταν είμαι με καλή παρέα, αλλά και το νόστιμο μαγειρεμένο φαγητό του συντρόφου μου. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίζω να κινούμαι για να διατηρήσω το βάρος μου.

Μειονεκτήματα
Ο πονοκέφαλος και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μου μερικές φορές μπορεί να με αποσταθεροποιήσουν πολύ.

‘’Μυστικά’’ που βοηθούν!
Η λήψη συμπληρωμάτων βοήθησε στην κούραση και μου έδωσε περισσότερη ενέργεια! Η άσκηση ήταν εξαιρετική στο να αισθάνομαι δυναμωμένη. Η αγάπη από τους δικούς μου ανθρώπους μου δημιουργεί θαλπωρή και ασφάλεια ενώ παράλληλα μειώνει το στρες.

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους