Η καλύτερη Κίνηση Χαλάρωσης – Viparita Karani ή Αλλιώς Πόδια στον Τοίχο

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε χρόνο να εξασκήσουμε μια ακολουθία γιόγκα για να χαλαρώσουμε πριν πέσουμε για ύπνο, παρόλο που γνωρίζουμε πώς θα μας βοηθούσε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε γρηγορότερα. Αν και τα οφέλη είναι πολλά – βραδύτερος καρδιακός ρυθμός, χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ένας ευκολότερος ύπνος, για να αναφέρουμε μερικά – δεν είναι κάτι που πολλοί από εμάς έχουμε προσθέσει στην καθημερινή μας ρουτίνα. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τη Viparita Karani.

Η καλύτερη Κίνηση Χαλάρωσης – Viparita Karani
Ευτυχώς, υπάρχει μια στάση που σας δίνει σχεδόν όλα τα οφέλη μιας πλήρους πρακτικής, που μπορεί να εξασκηθεί σχεδόν οπουδήποτε και από οποιονδήποτε. Το καλύτερο απ’ όλα, είναι ότι είναι απλή. Πολλοί δάσκαλοι γιόγκα χρησιμοποιούν αυτήν τη στάση μετά από ταξίδια για να ηρεμήσουν. Άλλοι την χρησιμοποιούν για να περάσουν το μήνυμα στο σώμα τους ότι είναι ώρα για ύπνο και όχι για κίνηση. Αυτή η στάση πολλαπλών χρήσεων είναι η Viparita Karani.

 

Η στάση, που προσφέρεται για οφέλη όπως η αυξημένη κυκλοφορία και η ανακούφιση από τα πρησμένα πόδια, είναι απλή στη πράξη. Βρείτε ένα σημείο κατά μήκος ενός τοίχου που θα ταιριάζει στους γοφούς και τα πόδια σας. Ακουμπήστε τους γλουτούς σας όσο πιο κοντά μπορείτε στον τοίχο και στη συνέχεια ξαπλώστε ανάσκελα και φέρτε τα πόδια σας όρθια στον τοίχο. Οι φτέρνες σας θα στηρίζονται στον τοίχο. Χαλαρώστε τα δάχτυλά σας. Τοποθετήστε του γλουτούς σας σας μέχρι να πιέσουν απαλά τον τοίχο με τα πόδια σας ευθεία προς τα πάνω. Εάν έχετε κάποιο μαξιλάρι, μπορείτε να το βάλετε κάτω από τους γοφούς σας για να προσθέσετε ύψος, αλλά δεν είναι απαραίτητο εκτός εάν αισθάνεστε πίεση στην μέση σας.

Χρονική Διάρκεια και Διαφορετικές Εκδοχές.
Εάν αισθάνεστε άβολα ή τα πόδια σας γλιστράνε πάρα πολύ, μπορείτε να σπρώξετε τους γλουτούς σας μακριά από τον τοίχο και να στηρίξετε τα πόδια σας σε γωνία σαράντα πέντε μοιρών. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, λυγίστε τα γόνατά σας προς τα έξω και ακουμπήστε τα πόδια σας σε σχήμα διαμαντιού στον τοίχο ως εναλλακτική λύση. Μείνετε σε αυτή την στάση για περίπου πέντε έως δέκα λεπτά. Αυτή είναι η Viparita Karani.

Όταν τελειώσετε, αφήστε αργά τα πόδια σας να έρθουν στο στήθος σας και κυλήστε προς τη μία πλευρά. Πάρτε την στάση παιδιού (τα πόδια λυγισμένα και διπλωμένα κάτω από εσάς, το μέτωπο προς το έδαφος, τα χέρια τεντωμένα μπροστά ή δίπλα στο σώμα σας) πριν σηκωθείτε από το πάτωμα.

Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε μια εκδοχή αυτής της στάσης στο κρεβάτι. Αν δεν μπορεί να σας πάρει ο ύπνος και υπάρχει τοίχος στη μία πλευρά του κρεβατιού, μπορείτε να τα στηρίξετε στα πόδια σας, με ένα μαξιλάρι κάτω από τους γλουτούς σας και να αφήσετε το αίμα και την ένταση να ”στραγγίξει” από τα πόδια σας . Αναπνεύστε από την κοιλιά σας και νιώστε την κοιλιά σας να φουσκώνει με την εισπνοή και να ξεφουσκώνει με την εκπνοή.

Δοκιμάστε το Viparita Karani. Είναι μια διασκεδαστική, εύκολη επιλογή όποτε νιώθετε ότι χρειάζεστε λίγο ηρεμία ή όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε.

Η ομάδα της OsteoStrong Greece.

Tags: