Γιατί οι γυναίκες έχουν ημικρανίες περισσότερο απ’ ότι οι άνδρες;

Είχατε ποτέ σας ημικρανίες; Εάν είχατε ποτέ θα γνωρίζεται ότι: οι ημικρανίες αναφέρονται συχνά ως μια από τις χειρότερες εμπειρίες πόνου που βιώνουν οι άνθρωποι, πιο επίπονο και από τον τοκετό – και επειδή οι γυναίκες έχουν περισσότερες ημικρανίες από τους άνδρες, πολλές από αυτές θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν και τα δύο, τον πόνο της γέννας με αυτόν της ημικρανίας.

Το Ίδρυμα Ερευνών για την Ημικρανία εκτιμά ότι το 74% των πασχόντων από ημικρανία στις ΗΠΑ είναι γυναίκες. Αλλά ήταν πάντα ένα μυστήριο για το γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτούς τους εξασθενητικούς πονοκεφάλους: Οι εμπειρογνώμονες έχουν επισημάνει στο παρελθόν υπάρχει σημαντική διαφορά στα δύο φύλλα και πώς μεταβάλλει τις ορμόνες – αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε μια συγκεκριμένη εξήγηση.

Τώρα, όμως, μια νέα μελέτη προτείνει μια πολύ ελπιδοφόρα θεωρία: ότι οι ημικρανίες εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες λόγω της περίεργης σχέσης μεταξύ των οιστρογόνων και των εγκεφαλικών κυττάρων.

Πραγματικά χρειάστηκε πολλή δουλειά για να καταλάβουμε γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες ημικρανίες από τους άνδρες. Μια μελέτη το 2012, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες πάσχοντες από ημικρανία είχαν παχύτερη γκρίζα ύλη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους σε σχέση με άλλες γυναίκες ή άνδρες, και αυτά τα κομμάτια του εγκεφάλου επικεντρώνονται στον πόνο και στο πώς αισθάνεται.

Αυτό, σκέφτηκαν οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη, κάτι τέτοιο σήμαινε ότι η πιο έντονη ημικρανία των γυναικών θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη δομή του εγκεφάλου. Αλλά αυτή η νέα θεωρία παίρνει μια διαφορετική προσέγγιση, και θα μπορούσε να δώσει στις γυναίκες ασθενείς νέους τρόπους για να θεραπεύσουν την κατάστασή τους.

Αυτή η νέα μελέτη εξέτασε μια συγκεκριμένη ουσία στον εγκέφαλο που μπορεί να βοηθήσει – ή να εμποδίσει – το πώς τα κύτταρα του εγκεφάλου ανιχνεύουν τον πόνο. Χρησιμοποιούσαν τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά ποντίκια για το πείραμα, διότι, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες σε ένα δελτίο τύπου, «Αν και οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν ημικρανίες από τους άνδρες, η μεγαλύτερη έρευνα για την ημικρανία διεξάγεται χρησιμοποιώντας αρσενικά ζωικά μοντέλα» κάτι το οποίο καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διάγνωση των γυναικών σε ολόκληρο το φάσμα των ασθενειών, σύμφωνα με το bustle.com