Γιατί είναι τόσο σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο μετά το εμβόλιο COVID-19

Ο Christian Benedict, PhD, αναπληρωτής καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μια εργασία στο Lancet Respiratory Medicine για τον επαρκή ύπνο μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, αναφέρει πως η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μας κάνει πιο ευαίσθητους σε ιογενείς λοιμώξεις. Αντίθετα, ο επαρκής ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την ανοσία μας μετά τον εμβολιασμό μας κατά του COVID-19.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες από αμερικανικές και ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν δείξει ότι τα άτομα που κοιμούνται καλά τις νύχτες λίγο πριν και μετά τον εμβολιασμό κατά των λοιμώξεων από ιούς, όπως η εποχική γρίπη, η ηπατίτιδα A / B, παράγουν περισσότερα αντισώματα από εκείνους που δεν έχουν κοιμηθεί επαρκώς, “λέει ο Δρ. Benedict. “Με άλλα λόγια, φαίνονται πιο προστατευμένοι. Εάν το ίδιο ισχύει και για τον εμβολιασμό COVID-19, κάτι το οποίο δεν έχει αποδειχθεί, αλλά ωστόσο είναι πιθανό.”

Πολλές ανοσολογικές λειτουργίες εξαρτώνται από τους κιρκαδικούς ρυθμούς* και τον φυσιολογικό ύπνο, λέει ο Δρ. Benedict. Το σώμα μας παράγει πρωτεΐνες κυτοκίνης όταν κοιμόμαστε και το σώμα μας χρειάζεται περισσότερες από αυτές όταν αναπτύσσουμε ανοσοαπόκριση. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή κυτοκινών, σύμφωνα με την κλινική Mayo, καθώς και αντισώματα και κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Όταν εμβολιαζόμαστε, το σώμα μας βασίζεται σε ανοσολογικές αντιδράσεις για να αναπτύξει προστασία, λέει επίσης ο βιοχημικός, νευροβιολόγος και μηχανικός αντισωμάτων Esther Odekunle, PhD.

“Ένα εμβόλιο είναι μια ουσία που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας για να καταπολεμήσει, και ως εκ τούτου να μας προστατεύσει από ένα παθογόνο οργανισμό. Ένας παθογόνος οργανισμός είναι οτιδήποτε προκαλεί ασθένεια”, λέει ο Δρ Odekunle. “Το όφελος ενός εμβολίου είναι ότι μιμείται μια λοίμωξη και ως εκ τούτου παρέχει ανοσολογική προστασία.”

Η ποσότητα του ύπνου μας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός μας να δημιουργήσει ανοσοαπόκριση μετά τον εμβολιασμό, επηρεάζοντας έτσι το επίπεδο ανοσίας που αναπτύσσουμε. Το 2002, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια νύχτα μερικής απώλειας ύπνου οδήγησε σε μείωση κατά 50% της ανοσολογικής απόκρισης σε έναν εμβολιασμό κατά της γρίπης Α σε σύγκριση με την ανταπόκριση σε εκείνους που διατηρούσαν ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου. Και μια μελέτη του 2012 σε 125 άτομα διαπίστωσε ότι η μικρότερη διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με μειωμένη απόκριση αντισωμάτων στα αντιγόνα της ηπατίτιδας Β, η οποία πιθανόν να οδηγήσει σε μειωμένη κλινική προστασία. Ενώ αυτή η έρευνα δεν έγινε ειδικά για το εμβόλιο κατά του ιού COVID-19, επισημαίνει τη συνολική σύνδεση μεταξύ ύπνου και ανοσίας μετά τον εμβολιασμό.

“Ο ύπνος είναι σίγουρα μια σημαντική μεταβλητή στην εξίσωση στην οποία βασίζεται η ανοσολογική μας ανταπόκριση στον εμβολιασμό κατά των λοιμώξεων από ιούς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19”, λέει ο Δρ. Benedict. “Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τον ύπνο μας:

  • Κλείνουμε όλες τις συσκευές που εκπέμπουν φως περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο
  • Σταματάμε να ασχολούμαστε με email ή να σκεφτόμαστε τη δουλειά μετά το σχολασμα.
  • Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ντους ώστε να ξυπνήσουμε τον εγκέφαλο μας και να δυναμώσουμε τους κιρκαδικούς ρυθμούς μας
  • Διατηρούμε (ή έστω προσπαθούμε) ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Ο εγκέφαλος λατρεύει τη συνήθεια.

*Ο κιρκάδιος ρυθμός (Αγγλικά: circadian rhythm) είναι μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου.

Tags: