Φάκελος φιλία & εργασιακός χώρος: αξίζει τον κόπο να ρισκάρετε;

Είναι όντως επικίνδυνες οι σχέσεις που αναπτύσσονται στο χώρο εργασίας; Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά, θετικά και αρνητικά, για τις φιλικές σχέσεις που δημιουργούνται στους επαγγελματικούς χώρους. Το σίγουρο όμως είναι το ότι βάση καινούριων ερευνών που έγιναν, έχετε τρεις – τουλάχιστον- λόγους που αξίζει τον κόπο να ρισκάρετε και να δείτε τους συναδέλφους σας με φιλική ματιά.

Πρώτος και μάλλον βασικότερος λόγος είναι το ότι δημιουργώντας φιλίες στο επαγγελματικό σας πεδίο, θα σας βοηθήσει να βελτιωθείτε στην δουλειά σας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Vocational Behaviour, υποστηρίζεται ότι οι επαγγελματικές φιλίες μας εξασφαλίζουν περισσότερα κίνητρα και περισσότερες πηγές πληροφόρησης ώστε να ενημερωνόμαστε καλύτερα πάνω στο αντικείμενο εργασίας μας.

Δεύτερος και μεγάλης σημασίας λόγος είναι το ότι η δουλειά γίνεται πιο διασκεδαστική… αφού έχεις πάντα έναν άνθρωπο να σε κάνει να χαμογελάς. Μια καλή κουβέντα, ένα αστείο και η συντροφιά την ώρα του διαλείμματος είναι ότι πρέπει για να δεις την δουλειά με άλλη ματιά! Παράλληλα, σκέψου απλά την στιγμή που η κοπέλα απέναντι σου σκάει ένα βλέμμα όλο νόημα, αφού μόλις μπήκε στην είσοδο ο νέος συνάδελφος, που ενώ τον περιμένατε γύρω στα 60, είναι μόλις 35 και κούκλος, ή εκείνη την άλλη φορά… που το βράδυ βγήκατε μαζί, εσύ μέθυσες και έλεγες ασυναρτησίες… και αυτή τώρα σκάει πλάκα μαζί σου, κάνοντας τα μάτια σου να δακρύζουν από γέλιο!

Τελευταίος και εξίσου βασικός λόγος είναι το ότι δημιουργώντας φιλικές σχέσεις στον χώρο όπου εργάζεσαι, βελτιώνεται η υγεία σου! Βάση των γνωστών ερευνητών Tom Rath και Jim Hanter, με αυτό τον τρόπο καταπολεμείται το στρες και το άγχος. Την ίδια στιγμή έχετε λιγότερες πιθανότητες να πάθετε κατάθλιψη και να υποφέρετε από πονοκεφάλους.

Οπότε αν μέχρι τώρα είχες τις αμφιβολίες σου, να η απάντηση! Όπως όλα δείχνουν το να επισυνάψεις φιλικές σχέσεις στην δουλειά είναι το πιο τέλειο πράγμα που μπορείς να κάνεις… και αν η φίλη δεν είναι φίδι, όλα θα πάνε πολύ καλύτερα απ’ όσο μέχρι τώρα!

Πηγή