
Ένα υγιές έντερο είναι το μυστικό για καλύτερο ύπνο, καθαρό δέρμα & λιγότερο άγχος
Δεν το αποκαλούν «δεύτερο εγκέφαλο» αναίτια. Το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο αποτελείται από τουλάχιστον 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, επηρεάζει τα πάντα, από την υγεία του δέρματος και τη σεξουαλική ορμή έως τα επίπεδα ενέργειας και την ισορροπία των ορμονών. Πώς ακριβώς; Το έντερο έχει το δικό του νευρικό σύστημα που ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα (ENS) και ενώ ο κύριος σκοπός του είναι να ρυθμίσει την πέψη, έχει επίσης ισχυρή σύνδεση με τον εγκέφαλο και, ως εκ τούτου, σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική σας ευεξία.
«Εάν η υγεία του εντέρου σας είναι εκτός λειτουργίας, το μικροβίωμα του εντέρου σας, στέλνει σήματα που επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή σας»
, εξηγεί ο Keri Glassman, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ιδρυτής του Nutritious Life.
Από το να κατανοήσουν τα σημάδια της κακής πέψης έως του να παρέχουμε στο μικροβιώμα μας τα καλά βακτήρια που χρειάζεται ώστε να παραμείνει ισορροπημένο, οι ειδικοί εξετάζουν πώς να ακολουθήσουν μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου σας.
Περισσότερος ύπνος – Λιγότερο άγχος
Ο επαρκής ύπνος και ο έλεγχος του στρες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου σας. «Η επινεφρίνη, η ορμόνη του στρες επιτρέπει στα βακτήρια του εντέρου να πολλαπλασιαστούν», εξηγεί η Christine Frissora, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο τμήμα της γαστρεντερολογίας και της ηπατολογίας στο Weill Medical College του Πανεπιστημίου Cornell. «Τα βακτήρια του εντέρου στη συνέχεια συνδέονται με το εντερικό τοίχωμα και προκαλούν φλεγμονή.» Επιπλέον, η απώλεια ύπνου μπορεί να διαταράξει τη ρύθμιση της ροής της επινεφρίνης του εγκεφάλου, προκαλώντας έτσι αυξημένη συγκέντρωση βακτηρίων του εντέρου. Για να χαλαρώσετε πριν από τον ύπνο, ξαπλώνοντας 15 λεπτά νωρίτερα, από το συνηθισμένο, κάθε βράδυ θα σας βοηθήσει να φτάσετε σταδιακά σε έναν στόχο ύπνου που εξασφαλίζει τις προτεινόμενες επτά ή οκτώ ώρες ημερησίως. Και για να μετριάσετε το άγχος και να διατηρήσετε τα επίπεδα στρες χαμηλά, τεχνικές όπως ένας σύντομος διαλογισμός το πρωί ή ένας σύντομος περίπατος κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας είναι μικρές αλλαγές που αποφέρουν μεγάλα αποτελέσματα.
Προσθέστε προβιοτικά στη διατροφή σας
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά «καλά» βακτήρια και ζύμες που διατηρούν το πεπτικό σας σύστημα ισορροπημένο και το σώμα σας λειτουργεί σωστά. Υπάρχουν τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, από καλλιεργημένα λαχανικά, όπως λάχανο τουρσί, έως ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ και το κομποτσά. Και τότε υπάρχουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (σκεφτείτε: μπανάνες, βρώμη και λιναρόσπορους), που θεωρούνται πρεβιοτικά και τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια. «Διαφορετικές ίνες τροφοδοτούν διαφορετικά βακτήρια, οπότε είναι σημαντικό να λαμβάνετε αυτά τα πρεβιοτικά από πολλές πηγές και από μια ποικιλία τροφίμων», συμβουλεύει ο Glassman.
Δοκιμάστε ένα καθαρισμό επαναφοράς του εντέρου
Αν θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας με μια ματιά, αλλά χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια, ένα στοχευμένο πρόγραμμα γευμάτων μπορεί να είναι η απάντηση. Τα γεύματα αυτά παρέχουν ευεργετικά βακτήρια στην επένδυση του εντέρου και αποτρέπει τη διαρροή του εντέρου, μια κατάσταση στην οποία τα παθογόνα βακτήρια διαπερνούν τα εντερικά τοιχώματα και προκαλούν είσοδο σωματιδίων και τοξικών αποβλήτων κυκλοφορία του αίματος, η οποία προκαλεί φλεγμονή. Τα οφέλη συνολικού σώματος – περισσότερη ενέργεια, καλύτερος ύπνος, μείωση του στρες και εγκεφαλική σαφήνεια – δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Πίνετε περισσότερο νερό και ροφήματα χωρίς καφεΐνη
Το σώμα μας χρειάζεται νερό για την υγεία του δέρματος, την ενέργεια, αλλά και για να την προώθηση των ωφέλιμων από την πέψη συστατικών στον υπόλοιπο οργανισμό. Έτσι, όπως χρειαζόμαστε τα βακτήρια για την υγεία του εντέρου, χρειαζόμαστε επίσης τα υγρά για να διατηρούμε τα πάντα σε κίνηση όπως θα έπρεπε. Οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι ένας σταθερός κανόνας και μπορείτε επίσης να ενυδατώσετε με αφεψήματα χωρίς καφεΐνη, όπως το τζίντζερ που υποστηρίζει την πέψη ή ένα χαλαρωτικό χαμομήλι.
Ασκήστε τακτικά — Αλλά ειδικά όταν νιώθετε πρήξιμο ή φούσκωμα
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Ιταλία, η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τον αριθμό των ωφέλιμων μικροβιακών ειδών και να εμπλουτίσει την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας στο έντερο, βελτιώνοντας τη γενική υγεία και την πρόληψη των ασθενειών μακροπρόθεσμα. Η άσκηση μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα μέρα με τη μέρα: «Η άσκηση προάγει την κινητικότητα ή την κίνηση του εντέρου», λέει η Renee Williams, MD, γαστρεντερολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
«Θα προκαλούσα πραγματικά όποιον αισθάνεται πρήξιμο ή φούσκωμα δοκιμάσει να κάνει διάδρομο ή ελλειπτικό για 30 λεπτά».