
Β12: Μια πολύτιμη βιταμίνη για όλες τις ηλικίες
Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι μοναδική καθώς είναι η μόνη βιταμίνη της ομάδας Β που αποθηκεύεται στο σώμα και πιο συγκεκριμένα στο συκώτι.
Τι προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12;
- Αναιμία
- Κόπωση
- Αδυναμία
- Απώλεια ισορροπίας
- Απώλεια βάρους
- Κατάθλιψη
- Σύγχυση
- Κακή μνήμη
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα
Θεωρητικά είναι εύκολο να λαμβάνετε καθημερινά την απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης Β12 [η οποία είναι 2,4gr για ενήλικες ημερησίως] αρκεί να γνωρίζετε ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε.
Ο διαιτολόγος κύριος Θαλής Παναγιώτου αναλύει όσα θα θέλατε να ξέρετε για την βιταμίνη Β12 στο πιο κάτω βίντεο:
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12;
1. Αυγά
2. Τυρί
3. Βόειο κρέας
4. Αρνί
5. Οστρακοειδή
6. Αυγά ψαριού
7. Θαλασσινά
8. Γάλα