
Νευροεπιστήμονες μας λένε τι προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ στον εγκέφαλο των ανθρώπων με προχωρημένη ηλικία.
Η πάροδος του χρόνου προκαλεί αλλαγές εσωτερικές και εξωτερικές σε κάθε άνθρωπο. Κάθε σύστημα του οργανισμού μας επηρεάζεται από τις αλλαγές αυτές. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στον εγκέφαλο μας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως μεγαλώνοντας πολύ συγκεκριμένες δομικές και λειτουργικές αλλαγές πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο μας. Αυτές έχουν σαν συνέπεια τη μη εύκολη συγκέντρωση καθώς και δυσκολίες στην μνήμη.
Ο νευροεπιστήμονας Δρ Willeumier τονίζει πως έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση αλκοόλ από ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών επιδεινώνει τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο, ενώ μεγαλώνουμε. Άρα τα δυσάρεστα συμπτώματα πολλές φορές γίνονται πιο έντονα όταν η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια καθημερινή συνήθεια, ειδικά μεγαλώνοντας.
Ο Δρ Willeumier επικαλείται την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports, η οποία αφορούσε έρευνα που έγινε το 2020. Η έρευνα αυτή αφορούσε 353 συμμετέχοντες ηλικίας 39 έως και 45 ετών, οι οποίοι μετά από μαγνητική τομογραφία και αφού υπεβλήθησαν σε νευρολογικές & νευροψυχιατρικές εκτιμήσεις διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα.
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, σχετίζεται με την επιδείνωση της μείωση του όγκου του Εγκεφάλου.
Επίσης μια μελέτη νευροαπεικόνισης του Οκτωβρίου 2008, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology, εξέτασε 1.839 συμμετέχοντες ηλικίας 33 έως 88 ετών και διαπίστωσε ότι υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ σχετίζονται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου.
Τώρα μπορεί να ακούγεται από αδιάφορο έως και τρομακτικό το γεγονός ότι η πάροδος του χρόνου συρρικνώνει τον εγκέφαλο μας. Είναι όμως κάτι που συμβαίνει σε όλους μας. Η συρρίκνωση αυτή επηρεάζει κάποια σημεία του εγκεφάλου τα οποία προκαλούν διαταραχές μνήμης σύμφωνα με τον Δρ Willeumier. Επίσης ο ίδιος μας εξηγεί πως η κατανάλωση αλκοόλ έχει επιπρόσθετο αντίκτυπο στη γήρανση του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές που είναι απαραίτητες για τη γνωστική λειτουργία.
Σύμφωνα πάντα με τον Δρ Willeumier αν και κατά καιρούς ακούμε πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί στον οργανισμό αλλοιώσεις, παρόλα αυτά τονίζει πως πλέον έχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν ισχύει. Καθώς έχει οι έρευνες δείχνουν ότι έστω και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες μειώνει τον όγκο του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου η οποία είναι απαραίτητη για τη μάθηση και τη μνήμη. Τέλος ακόμα μια συνέπεια είναι η μείωση του συνολικού όγκου του εγκεφάλου.
Καταλήγοντας ο Dr Willeumier τονίζει πως η μέτρια ή βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι σαφώς επιζήμια για τον εγκέφαλο καθώς και ολόκληρο τον οργανισμό μας.
Η αιθανόλη που περιέχει το αλκοόλ μπορεί να γίνει νευροτοξική για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να προκαλέσει τόσο δομικές, όσο και λειτουργικές βλάβες. Όπως είναι ευρύτερα γνωστό η βαριά καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ σίγουρα μπορεί να προκαλέσει και άλλες πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Μελέτες έχουν αποδείξει πως η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται και τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας, όσο μεγαλώνουμε. Μια μελέτη του Ιουνίου του 2018 η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health διαπίστωσε σε μια ομάδα ανθρώπων 1.109.343 που είχαν άνοια ότι υπήρχε συσχέτιση της εμφάνισης της νόσου με την κατανάλωση αλκοόλ όπως μας εξήγει ο Dr Whileumier.
Για τον λόγο αυτό άνθρωποι που μεγαλώνοντας καταναλώνουν έντονα αλκοόλ καλό θα είναι να προσέχουν για την έγκαιρη διάγνωση και ανίχνευση των πρώτων σημαδιών άνοιας. Αυτό γιατί η πρόληψη σίγουρα προσφέρει ηπιότερα συμπτώματα στην άνοια.
Όλα αυτά μπορούν σίγουρα να αναιρεθούν όταν ενημερωθούμε σωστά και αλλάξουμε συνήθειες που δεν προσφέρουν κάτι θετικό στην υγεία και στην ψυχολογία μας. Απολαμβάνουμε ποτά με λιγότερο αλκοόλ ή και χωρίς, οι εναλλακτικές στις μέρες μας είναι σίγουρα πολλές.
Προσέχουμε τον εαυτό μας που προσέχει όλους όσους αγαπάμε!