3 εμπόδια που σαμποτάρουν την υγεία μας

Ένα μωρό έχει το δώρο της υγείας από τη φύση, ως κληρονομικό δικαίωμα. Αυτή η τέλεια κατάσταση θα παραμείνει, εκτός εάν επέμβουμε. Ο τρόπος που ζεις σήμερα είτε προκαλεί φθορά στην υγεία σου ή τη βελτιώνει, και ο βέλτιστος τρόπος ζωής επιτρέπει στο σύστημα ανάρρωσης του σώματος να φτάσει την πλήρη δυναμική του.

Το κλειδί είναι η σύνδεση μυαλού και σώματος. Εν συντομία, όλες οι σκέψεις σου και τα συναισθήματα έχουν συνέπειες στο σώμα. Χημικά μηνύματα από τον εγκέφαλο μεταφέρονται σε κάθε κύτταρο του σώματος επιτρέποντας στο ήπαρ, την καρδιά, το πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα να «κρυφακούει» κάθε νοητικό συμβάν. Όποτε παίρνεις μια απόφαση ή κάνεις μια επιλογή, επηρεάζεις τρισεκατομμύρια κύτταρα.

Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που παρεμβαίνουν σε αυτή τη σύνδεση:

 

Εμπόδιο 1: Αποκλείω το σώμα μου και αγνοώ το πως νιώθει

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο εμπόδιο για την καλή υγεία, επειδή υπάρχει φυσική αποστροφή στον πόνο και τη δυσφορία. Βγάζουμε από το μυαλό μας τις μικρές αισθήσεις που μας ενοχλούν, και μόνο όταν τα συμπτώματα που αρχίσουν να εμφανίζονται δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν, παραδεχόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ακόμα πιο σύνηθες, όταν έχουμε ένα πρόβλημα σχετικά με την εμφάνιση του σώματός μας, ακολουθούμε την τακτική της ελάχιστης αντίστασης: σταματάμε να κοιτάμε ή θρηνούμε το γεγονός ότι δεν είμαστε πλέον το ίδιο όπως στην ηλικία των 20.

Βελτίωσέ το: Άρχισε να αποκτάς τη συνήθεια να νιώθεις το σώμα σου. Να έχεις πλήρη επίγνωση της δυσφορίας, αλλά και να εκτιμήσεις την ευχαρίστηση της επαφής με το σώμα σου. Συντονίσου με το πως αισθάνεται το σώμα σου. Δώσε του την ευκαιρία να είναι χρήσιμο, ενεργό, με ζωντάνια και ουσία. Σε μια ηλιόλουστη ημέρα, ξάπλωσε στο γρασίδι και άνοιξε τον εαυτό σου προς τη θέρμη και άνεση του κόσμου. Έτσι θα πρέπει να νιώθεις την κάθε ημέρα και μόνο το δικό σου σώμα μπορεί να σου μεταφέρει αυτό το συναίσθημα.

Εμπόδιο 2: Ενδίδω στα συναισθήματά μου, κατηγορώ τους άλλους για αυτά και μοιρολατρώ για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στη ζωή μου.

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι σαν τους μη ευπρόσδεκτους επισκέπτες. Ακριβώς επειδή εμφανίζονται στην πόρτα σου, δε σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να μπουν. Καθώς τα συναισθήματα ανεβαίνουν και πέφτουν, συνενώνονται με το ποτάμι και ρέουν μακριά από εμάς. Ωστόσο, εάν τα χρησιμοποιήσουμε με λάθος τρόπο, μένουν προσκολλημένα. Στο τέλος, χτίζουμε μια αποθήκη δυστυχίας, και αυτό μετατρέπεται στο συναισθηματικό χρέος προς το παρελθόν. Τα χρέη είναι δύσκολα να αποπληρωθούν – είναι προτιμότερο να μη συσσωρευτούν εξαρχής.

Βελτίωσέ το: Μη φοβάσαι την αρνητικότητα – μπορείς να μάθεις να τη διαχειρίζεσαι. Ανέλαβε την ευθύνη για το πως νιώθεις. Η συναισθηματική ζωή είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του ανθρώπου. Εάν αυτό δεν ισχύει για σένα, κοίτα στο παρελθόν σου, πίσω μέχρι την παιδική σου ηλικία. Αυτό πιθανόν να σου αποκαλύψει ότι σε έχουν διδάξει να είσαι συνεσταλμένος, ανήσυχος, επιφυλακτικός ή ακόμα και να φοβάσαι τα συναισθήματα. Ήταν συνώνυμα της έλλειψης ελέγχου ή της ντροπής όταν τα εξέφραζες. Συναισθηματικός έλεγχος δεν σημαίνει ολοκληρωτική καταπίεση ή κριτική για το πως νιώθεις. Σημαίνει ισορροπία. Ισορροπία σημαίνει να γνωρίζεις πως νιώθεις αλλά να μη ταλαντεύεσαι τόσο ώστε να επηρεάζεσαι από κάθε περιστασιακή φάση οργής, ανησυχίας ή πικρίας.

Εμπόδιο 3: Κάνω παρορμητικές επιλογές, αγνοώ τα λάθη μου και συνεχίζω να κάνω αυτό που δε δούλεψε την πρώτη φορά.

Όλες οι αισθήσεις, τα συναισθήματα και οι παρορμήσεις πρέπει να περάσουν από το άνω μέρος του εγκεφάλου. Το πρόβλημα είναι ότι οι κακές αποφάσεις εντυπώνονται στο μυαλό σαν βαθιές αυλακώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν συνήθειες, έντονες επιθυμίες και εθισμούς.

Βελτίωσέ το: Ξεκίνα να κάνεις ορθές επιλογές και να διορθώνεις τις κακές. Εάν το πάγκρεας έχει συνηθίσει να λαμβάνει μεγάλη δόση λευκής ζάχαρης, ή το ήπαρ σου έχει επίσης συνηθίσει σε μια δίαιτα υψηλή σε ζωικό λίπος, μια μόνη επιλογή δε θα κάνει τη διαφορά. Αφαιρώντας το λίπος από το παϊδάκι ή λέγοντας όχι στο επιδόρπιο είναι καλές επιλογές. Αντικατοπτρίζουν μικρές νίκες που θα πρέπει να επαναλαμβάνονται συνεχώς για να αλλάξεις τις εντυπώσεις στα κύτταρά σου.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να επιτεθείς στα χειρότερα λάθη σου, ειδικά όχι στην αρχή. Το μέρος του εγκεφάλου σου που παίρνει τις αποφάσεις είναι το ίδιο με αυτό που διαχειρίζεται όλες τις επιλογές. Η παρόρμηση να φας ένα δεύτερο κομμάτι πίτα, να διαφωνήσεις με το σύζυγό σου ή να αγοράσεις ένα σπίτι που δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά είναι επιλογές που περνούν από την ίδια πύλη, όπου με τη σειρά τους εξετάζονται, κρίνονται και ζυγίζονται. Έτσι, πετυχαίνοντας μικρότερες νίκες όπου είναι ευκολότερο μπορείς να ενδυναμώσεις το μονοπάτι προς τις αποφάσεις που είναι πιο δύσκολες.

 

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Tags: